Talma /

TOMORROW

Talma kunstwerk

Veenendaal

 

Omschrijving: Brons kunstwerk
Bouwjaar: 1964
Kunstenaar: Marius van Beek

 

 

Langs de industrielaan op het voormalige schoolplein van de LTS Talmaschool staat het Talma kunstwerk van beeldhouwer Marius van Beek. Het beeld dateert uit 1964 en is geschonken aan de school door het bestuur van LTS. 

Er worden twee protesterende mannen getoond samen met een moeder en een kind. Het kunstwerk geeft de sociale strijd onder leiding van de sociaal betrokken hervormde predikant Syb Talma weer, daarom wordt het kunstwerk ook wel de Sociale Strijd genoemd. 

Het kunstwerk, wat al jaren geen enkel onderhoud had ondergaan, dreigde helaas in het verval te raken. Daarop besloot dhr. Bouwman samen met dhr. Van Leeuwen eind 2021 Tomorrow te benaderen met de vraag of zij zich kon inzetten voor het langdurige behoud van het kunstwerk. Tomorrow had uitgesproken zich te gaan bekommeren over het onderhoud van het beeld en het op te nemen in haar portefeuille om de bescherming van het beeld te waarborgen richting de toekomst.

Na een lange tijd van veel onderzoekswerk over wie de huidige eigenaar was, is Tomorrow dan toch begin 2024 de nieuwe eigenaar geworden van het kunstwerk. Tomorrow zal samen met de kinderen van Van Beek verder onderzoek doen naar de specifieke restauratie- en renovatiemogelijkheden.